Познато је да млади у данашњем начину живота много времена проводе седећи у школи и за компјутером, недовољно се крећу што неповољно утиче на њихово здравље.

Кампови за циљ имају укључивање што већег броја младих у разноврсне облике и садржаје спортско-рекреативних активности које деци и омладини пружају прилику за самопотврђивањем кроз дружења и такмичења где се уче ферплеју, солидарности, одговорности, дисциплини. Уче да губе и побеђују, али и да поштују правила и противника.

Такмичарске дисциплине у понуди укључују пливање, скијање, фудбал, фудбал на песку, игре на снегу, бадминтон, спидбадминтон, стреличарство, стони тенис, мини тенис, боћање, кошарку, одбојку, полигон спретности, надвлачење конопом, ултимат фризби, одбојку на песку... На летњим САРС манифестацијама акценат је ипак највише на школи пливања и свим другим занимљивим играма на води и плажи, док је на зимским манифестацијама акценат на школи скијања.

Ове традиционалне летње и зимске манифестације обилују спортско-рекреативним и едукативним активностима, па тако ови сусрети имају за циљ да укључе што већи број младих људи у разноврсне облике спортских активности и да тиме сами допринесу сопственом здрављу и психичкој зрелости кроз усвојене спортске вредности.