Хипокинезија (недовољно кретање) и гојазност су велики проблем савременог друштва који је све више присутан и међу млађом популацијом, односно децом.

Деца су данас посебно угрожена категорија становништва јер највећи део дана проводе седећи у школској клупи и код куће за рачунаром, а све мање времена проводе у игри на отвореном простору, поготово у природи. Због тога Савез посебну пажњу у својим програмима посвећује деци, омладини и школском спорту кроз организацију и реализацију спортског дана, школског кроса и сличних догађаја.

На спортско-рекреативним такмичењима у вртићима и школама које Савез већ годинама успешно организује учесници су у прилици да се упознају и опробају у великом броју спортских дисциплина које им нису доступне у свакодневном животу.
Поред фудбала, баскета и између 2 ватре сви ученици су у могућности да играју бадминтон, ултимат фризби, ринг, пикадо…да науче да везују велики број чворова, да се оријентишу у простору, да поставе шатор, да се надвлаче конопом, набацују потковице, прођу кроз полигон спретности.

Програм се спроводи током целе године и обухвата велики број вртића и школа у више градова Србије. Циљ спортско-рекреативних такмичења у вртићима и школама је да се кроз спортску анимацију и спортску рекреацију на атрактиван начин приближи деци и њиховим родитељима велики број спортова, у жељи и нади да ће свако наћи барем један спорт који одговара њиховим жељама и потребама и почети активно да се бави њиме и после САРС манифестације.